Opustite kajenje in alkohol hitro in enostavno!

Trije razlogi zakaj je vejpanje del problema

Ko so pred približno 15 leti poslali na tržišče prve elektronske cigarete, so jih označili za blagoslov za vse kadilce. Uporaba e-cigaret naj delovala kot nekakšen mehak prehod do popolne opustitve kajenja.

Tako kot so to svojčas počeli proizvajalci klasičnih cigaret (ki zaradi neizpodbitnih znanstevnih dognanj ne smejo več zavajati javnosti o domnevnih dobrobitih kajenja), nas v tem času tudi »vejparji« s pomočjo številnih blogov in »strokovnih člankov« prepričujejo o koristnosti tega početja.

Toda tako kot njihovi tobačni predhodniki se bodo morali tudi proizvajalci naprav za vejpanje sprijazniti z dejstvom, da njihovi proizvodi v resnici niso ne koristni, ne potrebni, temveč so tako kot klasične cigarete le način za molzenje denarja od nikotinskih zasvojencev in naivne mladine.

1. Tudi vejpanje škodi zdravju

Lanska raziskava v ZDA je pokazala, da vejpanje poveča tveganje za srčni napad, bolezni ožulja in depresije za (po vrsti) 34, 25 in 55 odstotkov. Druga študija je povezala kemikalije, ki jih uporabljajo v 90% e-cigaretnih naprav, s poslabšanjem delovanja pljuč. Res je, da so vplivi na zdravje klasičnih kadilcev še hujši, toda vejpanje je relativno mlada dejavnost in dolgoročnih učinkov tega početja še ne moremo popolnoma izmeriti *.

2. Tudi vejpanje spodbuja odvisnost

Nikotin je droga, ki je vzrok zasvojenosti pri klasičnih kadilcih, njegovi negativni učinki na zdravje pa so znani. Nikotin je ponavadi tudi sestavni del tekočine, ki se med uporabo e-cigaret spreminja v paro in jo uporabniki vdihavajo. Vnašanje nikotina v telo povzroči zasvojenost, posledično pa zasvojenci nadaljujejo z vnašanjem nikotina - s kajenjem, vejpanjem, njuhanjem ...

3. Vejpanja ne tržijo le kadilcem, ampak tudi (in predvsem) mladim

Vse tekočine za vejpanje sicer ne vsebujejo nikotina, toda agresivno trženje predvsem mladini se je že izkazalo za zdravstveno tveganje epidemičnih razsežnosti *. Vejperski velikani, kot denimo Juul, so že morali omejiti trženje svojega izdelka in se soočiti s sodnimi postopki *. Povsem jasno je, da proizvajalcem e-cigaret ne gre zato, da bi klasični kadilci opustili kajenje, temveč zato, da dobijo čimveč odjemalcev in s tem več dobička.

Ključno vprašanje ostaja, zakaj bi si sicer zdrav človek želel vsak dan, dan na dan, teden za tednom, zapravljati svoj denar za oblake dima in si v telo spuščati kemikalije, za katere vemo, da škodijo (le ne vemo še, kako hudo škodijo) – če ga v to ne bi silila zasvojenost? Ali ni bolje, da se povsem osvobodimo zasvojenosti, kot pa da eno zlo zamenjamo z drugim, morda res nekoliko manj škodljivim?

Opustite kajenje z lahkoto

Opustite kajenje z lahkoto

Program za opuščanje kajenja po metodi Easyway

Brezplačna pomoč

Kako se lahko znebite cigaret z lahkoto, takoj in brez muke? Kako lahko opustite kajenje, ne da bi se zredili? Zagotovite si popolnoma brezplačno e-knjigo “5 velikih mitov o kajenju” in pridobite ključno predznanje, ki vam bo pomagalo, da se boste rešili nikotinske pasti!

Name *

Zaščitno z reCAPTCHA pod pogoji. Vaši podatki so varni z nami in nikoli jih ne bomo delili z drugimi. Z našega seznama se lahko odjavite kadarkoli.

Pet mitov o kajenju - easyway.si